Danie z soczewicy z kminem rzymskim (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę namoczyć w wodzie na ok. 20 min. i krótko przegotować przez ok. 2 -3 min.
Wodę z soczewicy wylać.
W drugim garnku na małej ilości oleju podsmażyć pokrojona cebulę, dodać kmin rzymski i soczewicę odcedzoną. Zalać wszystko wodą ok. 2 szklanki. Gotować aż soczewica będzie prawie miękka. Dodać jeszcze trochę wody ok. 2 szklanek i dorzucić starkowaną na dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą, pieprzem, pietruszką i łyżeczką słodkiej papryki oraz dodać trochę przyprawy uniwersalnej.
Całość gotować. Na koniec dodać dowolny makaron i gotować, aż makaron będzie miękki.
W razie potrzeby dodawać wody, żeby nie było zbyt gęste. Od czasu do czasu mieszać.
Danie jest gotowe, jak makaron będzie miękki.
Komentarze