Danie z soczewicy z kminem rzymskim (wegetariańskie)

5 (2 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kmin rzymski nadaje orientalnego smaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ¾ szklanki zielonej soczewicy
    1 mniejsza czerwona cebula
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 większa marchewka
    0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
    łyżka świeżej lub suszonej pietruszki
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    150 g dowolnego makaronu (świderki lub rurki)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Danie z soczewicy z kminem rzymskim (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namoczyć w wodzie na ok. 20 min. i krótko przegotować przez ok. 2 -3 min.
    Wodę z soczewicy wylać.
    W drugim garnku na małej ilości oleju podsmażyć pokrojona cebulę, dodać kmin rzymski i soczewicę odcedzoną. Zalać wszystko wodą ok. 2 szklanki. Gotować aż soczewica będzie prawie miękka. Dodać jeszcze trochę wody ok. 2 szklanek i dorzucić starkowaną na dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą, pieprzem, pietruszką i łyżeczką słodkiej papryki oraz dodać trochę przyprawy uniwersalnej.
    Całość gotować. Na koniec dodać dowolny makaron i gotować, aż makaron będzie miękki.
    W razie potrzeby dodawać wody, żeby nie było zbyt gęste. Od czasu do czasu mieszać.
    Danie jest gotowe, jak makaron będzie miękki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kumin (kmin rzymski) Makaron Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować