DANIE Z JABŁEK I KASZY

  • wyświetlono: 1378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Gorąco polecam MEGA-ZDROWE, lekkostrawne i ekonomiczne danie z jabłek i kaszy, które w wersji bogatej jadam na śniadanie, a w wersji podstawowej daję mojemu półrocznemu szkrabowi na deser.

nelakarp
  • 20min

Składniki

Skład:
Wersja podstawowa:
 do wyboru jedna z kasz, ugotowana na rzadko: orkiszowa, gryczana niepalona, jęczmienna, jaglana (ok. ¾ szklanki)
 jabłka do pieczenia, np. Rubin (2-3 sztuki)
Wersja bogata:
 do powyższego dodajemy: szczypta kurkumy
 pestki dyni (ok. 2 łyżki)
 ziarnka słonecznika (ok. 2 łyżki)
 pół łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
 do przybrania kilka kropli oleju z pestek dyni.

Sposób przygotowania przepisu:

DANIE Z JABŁEK I KASZY

  • 1. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu na rzadko, aż się rozpadnie. Jabłka obieramy, kroimy i prażymy w niewielkiej ilości wody. Oba składniki mieszamy i blenderujemy. Otrzymujemy w ten sposób wersję podstawową, którą uwielbia moje półroczne dziecko.
    W wersji bogatszej do powyższej masy dodajemy szczyptę kurkumy, pestki dyni i ziarnka słonecznika. Całość obsypujemy zmielonym siemieniem lnianym i skrapiamy olejem z pestek dyni.

Porady

Danie to jest super-zdrowe, gdyż zawarte w nim składniki dostarczają nam:
- kasze – energii, wapnia, mikroelementów, potasu, żelaza, białka, witamin gł. z gr. B i błonnika, (kasza gryczana, bezglutenowa, rozgrzewa i wypełnia jelita, zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych; kasza orkiszowa, energetyczna i rozgrzewająca : kasza jaglana jest zasadowa, bezglutenowa, to bomba witaminowa; kasza jęczmienna ma dużo błonnika, ma działanie lekko schładzające, usuwa zaparcia)
- jabłka – łatwo przyswajalne cukry, witaminy, błonnik, (jabłka ułatwiają trawienie, chronią przed zaparciami etc.),
- pestki dyni –witaminy z grupy B, mikroelementy , błonnik, antyoksydanty (pestki dyni m.in. chronią przed pasożytami, wzmacniają naczynia krwionośne etc.),
- pestki słonecznika – witamina E, witaminy z grupy B, mikroelementy , błonnik, magnez etc.(poprawiają wygląd skóry, są świetne dla serca i układu krążenia, są źródłem białka, tłuszczów: głównie wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych etc.),
- siemię lniane (nie należy kupować zmielonego, tylko ziarna i zmielić je samemu, inaczej będzie to niewiele warta posypka) –pozwala uniknąć wzdęć i zachować płaski brzuch, szybko „popycha” niestrawione resztki…
- olej z pestek dyni –ma nieocenione właściwości odżywcze, o których możnaby napisać całą książkę; jest smaczny, zdrowy i pozwala zachować młodość i witalność.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie wegetariańskietania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodykaszasezonowe_przysmakijabłkaDeserśniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

Chińskie danie

Dodane przez: czarrna

Chińskie danie z makaronem i kurczakiem

Szybkie i smaczne :)

Kotlety z brokuła i kaszy gryczanej

Dodane przez: anemon

Kotlety z brokuła i kaszy gryczanej

Świetne połączenie kaszy gryczanej...

Wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką

Dodane przez: EwaSidor

Wegetariańskie danie z bakłażanem i cieciorką

Dla wegetarian i dla osób na diecie...

Danie jednogarnkowe z kiełbasą, brokułem i ziemniakami

Dodane przez: monika016

Danie jednogarnkowe z kiełbasą, brokułem...

Dania jednogarnkowe to pomysł na...

DANIE JEDNOGARNKOWE Z KASZĄ I SCHABEM

Dodane przez: magdzia44448

DANIE JEDNOGARNKOWE Z KASZĄ I SCHABEM

Pomysł na pyszny i sycący obiad!

image-0bdu4p4

Dodane przez: OktawiaG

Wielowarzywne danie z mięsem i pieczarkami

Wspaniałe danie z dodatkiem cukinii,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE