Danie na chińską nutę

0 (0 ocen)

  • 40 min

Moja wersja makaronu po chińsku.

  • 40 min

Składniki:

  • -pół paczki makaronu krajanka jajeczna
    -jedna połówka filetu z kurczaka
    -duża marchewka
    -por (mniej więcej tyle co marchewki)
    -kawałek czerwonej papryki
    -natka pietruszki
    -1/3 słoiczka kiełków fasoli w zalewie
    -3 łyżki sezamu
    -sól, curry, chili, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego
    -olej do smażenia
    -mała kostka mrożonego bulionu (ok. pół szklanki)

Danie na chińską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odlewamy i odstawiamy.
  • 2. Pierś z kurczaka kroimy na paseczki i przyprawiamy je sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sosem sojowym, curry i chili. Dodałam także trochę soli. Kurczaka smażymy w głębokiej patelni albo w garnku. Kiedy kurczak podsmaży się dodajemy pocięte w drobne paseczki pora i marchewkę. Trochę później dodajemy paprykę i natkę. Wrzucamy kostkę bulionu i chwilę dusimy, warzywa nie mają się rozgotować tylko lekko zmięknąć. Pod koniec dodajemy odsączone kiełki fasoli.
  • 3. Do warzyw wrzucamy makaron i wszystko mieszamy. Nakładamy na talerz i przed podaniem posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy