Danie na chińską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odlewamy i odstawiamy.
2.Pierś z kurczaka kroimy na paseczki i przyprawiamy je sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sosem sojowym, curry i chili. Dodałam także trochę soli. Kurczaka smażymy w głębokiej patelni albo w garnku. Kiedy kurczak podsmaży się dodajemy pocięte w drobne paseczki pora i marchewkę. Trochę później dodajemy paprykę i natkę. Wrzucamy kostkę bulionu i chwilę dusimy, warzywa nie mają się rozgotować tylko lekko zmięknąć. Pod koniec dodajemy odsączone kiełki fasoli.
3.Do warzyw wrzucamy makaron i wszystko mieszamy. Nakładamy na talerz i przed podaniem posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.
Komentarze