Danie jednogarnkowe z sarniną, kaszą gryczaną, kurkami, marchewką i cukinią

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziczyzna od wieków należy do najbardziej cenionych mięs pod względem wartości kulinarnych i odżywczych. W staropolskiej kuchni zajmowała ważne miejsce. Niestety w obecnych czasach straciła na popularności. Częściej sięgamy po mięso zwierząt hodowlanych - wieprzowinę lub drób. Warto jednak wrócić do tradycji i odkryć na nowo naturalne walory smakowe dziczyzny.
Istotne jest to, że dziczyzna jest zdrowsza w porównaniu do mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych. Zwierzęta żyjące dziko prowadzą spokojny, naturalny tryb życia, bez stresu jak w przypadku hodowli masowej (całe życie w klatce lub na bardzo małej przestrzeni). Odżywiają się naturalnymi składnikami, bez antybiotyków, hormonów i innych sztucznych dodatków. Warto również mieć świadomość, że zwierzę, które pada w wyniku czystego strzału z broni palnej nie doświadcza stresu związanego z transportem do ubojni oraz samym ubojem. To oczywiście również przekłada się na smak mięsa.

Walory smakowe dziczyzna zawdzięcza oczywiście temu, że zwierzęta odżywiają się sposób naturalny jedząc żołędzie, rośliny, owoce i zioła leśne. Dzięki czemu dziczyzna ma lekko orzechowy smak. Pod względem wartości odżywczych mięso zwierząt leśnych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, natomiast wysoką zawartością pełnowartościowego białka oraz najwyższym poziomem żelaza w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny.

Niska zawartość tłuszczów w mięsie zwierząt łownych to cechy, które zachęcają, żeby sięgać po ten rodzaj mięsa jak najczęściej. 100g mięsa dzika czy jelenia to około 110 – 120 kcal, a sarny lub daniela około 98 – 113 kcal. Jest to istotne, gdyż porównując tę samą zawartość kaloryczną z mięsem zwierząt hodowlanych to od 130 do aż 570 kcal.

Regularne spożywanie dziczyzny dostarczy naszemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników mineralnych. Dziczyzna charakteryzuje się wysoką zawartością witamin oraz soli mineralnych. Sarnina dostarczy nam wapnia, fosforu i magnezu, natomiast mięso dzika dużych ilości żelaza.
Po tym dosyć obszernym wstępie dodam, że przepis, który prezentuję poniżej to samo zdrowie, kilka składników, by cieszyć się zdrowym i rozgrzewającym posiłkiem jesienną lub zimową porą.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa z sarny pokrojonego w kostkę
    2 marchewki
    5-6 szalotek
    młoda zielona cukinia
    500 g kurek, mogą być mrożone
    200 g kaszy gryczanej niepalonej
    600 ml bulionu z sarny
    łyżka klarowanego masła
    roztarty w moździerzu kolorowy pieprz
    roztarte 2 ziela angielskie
    2 świeże liście laurowe
    2-3 roztarte owoce jałowca
    świeży tymianek
    sól morska
    2 ząbki czosnku
    sos Worcestershire
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe z sarniną, kaszą gryczaną, kurkami, marchewką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso obtaczamy przyprawami.

    Następnie mięso podsmażamy na maśle. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w ćwiartki szalotki. Jak szalotki się zeszklą dodajemy kurki, chwilę dusimy, aż puszczą wodę. Dodajemy pokrojoną w paski marchewkę(najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw). Wsypujemy kaszę gryczaną, chwilę podsmażamy. Wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem, aż kasza napęcznieje. Pod koniec dodajemy pokrojoną w paski cukinię oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować