300 g makaronu - u mnie świderki,
200 g polędwiczki wieprzowej,
mała papryka zielona,
330 ml śmietanki 30%,
500 ml bulionu,
100 g sera Lazur niebieskiego,
garść posiekanej natki pietruszki,
łyżka oleju z dodatkiem bazylii,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
słodka papryka.
Danie jednogarnkowe z polędwiczką wieprzową w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę oczyszczam z błony, myję i osuszam. Kroję w półplastry, następnie podsmażam na rozgrzanym oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, papryki i ziół prowansalskich przez około 3 minuty.
Paprykę kroję w kostkę, dodaję do mięsa, razem smażę jeszcze przez chwilę.
Dodaję bulion i śmietankę, wsypuję makaron. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 20 minut (co jakiś czas mieszam).
Na koniec dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam i gotuję do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszki.
Komentarze