Danie chińskie po mojemu

0 (0 ocen)

Miały być kluski śląskie a wyszło pyszne danie chińskie. Okazało się, że mam zbyt malo ziemniaków na kluski. Więc na szybko wyciągnęłam z zamrażalki mięsko mielone. Szperając po szafkach znalazłam mleczko kokosowe z krótką datą przydatności. Fiku – miku i powstało pyszne danie chińskie.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowego)

    1 średnia marchew

    1 średnia pietruszka

    5 cm kawałek pora

    1 puszka mleczka kokosowego

    1/3 op przyprawy do dań chińskich

    sól

    pieprz

    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

    2 wiązki makaronu somen

    olej kokosowy

Danie chińskie po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodajemy kawałeczki mięsa mielonego. Dodajemy przypraw. I smażymy na średnim ogniu około 10 minut
    Warzywa myjemy , pietruszkę i marchew obieramy.
    Pora kroimy w pół plasterki, marchew ścieramy na plasterki a pietruszkę ścieramy na największych oczkach.
    Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy ok 7 minut.
    Spod mięsa i warzyw odlewamy tłuszcz. Do Mięsa z warzywami dolewamy mleczko kokosowe i mieszamy dusimy na małym ogniu do momentu aż sos się zredukuje.
    Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu
    Do miseczek dodaj makaron i polej sosem

Komentarze

Podobne przepisy