Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży)

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś polecam przepis na bardzo smaczny chlebek rodem z Australii. Minimum produktów, minimalny nakład pracy i mamy pyszny chleb z dodatkiem oliwek i rozmarynu. A najważniejsze jest to, że do zrobienia tego chleba nie potrzebujemy drożdży :)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 230ml ciepłej wody
    – 1 łyżka oliwy z oliwek
    – 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    – 100g oliwek zielonych
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 18g)
    – 1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać dwa razy razem z proszkiem do pieczenia, w środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać oliwę, dodać sól, rozmaryn i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagnieść miękkie ciasto i wyrabiać przez kilka minut. Z zagniecionego ciasta uformować okrągły placek. Na środek placka wyłożyć pokrojone oliwki, podnieść brzegi zawinąć je do środka. Wyrabiać przez następnie kilka minut, aby równomiernie wmieszać oliwki w ciasto. Uformować okrągły bochen, odcisnąć dowolny wzorek na wierzchu albo naciąć krzyżykiem na środku.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować