Ciasto “dama kier” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
2.Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku I odstawić do lekkiego stężenia. Potem ubijamy śmietankę I wlewamy galaretkę. Mieszamy.
3.Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy,żeby stężała.
Jeden blat biszkopta układamy w formie, smarujemy go marmoladą. Wykładamy masę śmietanową. W drugim blacie wykrawamy serduszka ( foremką do ciastek). I tak przygotowany układamy na masie. W serduszkowe dziurki wlewamy tężejącą galaretkę i schładzamy kilka godzin.
Komentarze