Daktylowe Ciasto Z Jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z dodatkiem sproszkowanych daktyli które dosładzają ciasto i nadają mu ładnego koloru oraz lekkiego posmaku toffi ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownice o śred. 24 cm:



    150 g masła
    100 g cukru
    3 jajka kl M
    100 g sproszkowanych daktyli
    150 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką
    5 łyżek mleka
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Daktylowe ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy.

    2. Teraz dodajemy sproszkowane daktyle oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.

    3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek.



    Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut.

    Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest suchy.

    Gotowe, upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem Smacznego !!!!

Porady

* Zamiast sproszkowanych daktyli możemy użyć mąki migdałowej lecz ciasto wtedy przestanie być daktylowym. Daktyle dosładzają ciasto i nadają mu delikatnego smaku toffi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować