Daktylowa pianka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Gdy zostanie nam ze świątecznych wypieków dużo białek, mogę z czystym sercem polecić zrobienie tego ciasta. Delikatne, puszyste, dość słodkie, na samych białkach z dużą ilością daktyli :)

  • 45 min

Składniki:

  • 6 białek
    5 zaokrąglonych łyżek cukru
    4 łyżki oleju
    50 g płatków migdałowych
    100 g suszonych daktyli
    2 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej

Daktylowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle pokroić na małe kawałeczki, dodać pokruszone płatki migdałowe i mąkę ziemniaczaną, wymieszać tak, by dobrze obtoczyć mąką kawałki daktyli.

  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dolać olej, ponownie krótko zmiksować. Dodać daktyle z migdałami i mąką, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 35-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy