Dakłas orzechowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Orzechowa beza i delikatny krem kawowy

  • Średni

Składniki:

  • - białka: 100 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - orzechy włoskie: 200 gramów

    - jajka: 2 gramy
    - cukier puder: 50 gramów
    - mascarpone: 250 gramów
    - bita śmietana: 100 gramów
    - Żelatyna (płatki): 2 sztuki
    - kawa: 0.5 łyżeczki

Dakłas orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, orzechy włoskie rozdrobnić, a następnie połączyć z ubitymi białkami.
  • 2. Na papierze cukierniczym narysować kółka, łyżką ułożyć na nich bezę, a następnie piec 10-15 minut w temperaturze 150ºC. Po upieczeniu wystudzić.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek mascarpone i kawę. Całość wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę. Dno tortownicy wyłożyć papierem cukierniczym, tortownicę wypełnić przygotowaną masą i odstawić na 4 godziny do lodówki.
  • 4. Zastygnięty krem ułożyć na krążku bezy, przykryć drugim krążkiem i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy