Dahl z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

Dahl to pyszna potrawa z kuchni indyjskiej. Dzięki swoim przyprawa, doskonale rozgrzeje nas od srodka.

Składniki:


  • soczewica czerwona 1 szklanka
    cebula biała 1 szt
    czosnek 1 ząbek
    natka pietruszki 4 łyżki
    olej do smażenia
    Pomidory krojone z puszki 1 szt
    garam masala 1 łyżeczka
    liście laurowe Prymat 2 szt
    ziele angielskie całe 4 ziarna
    kminek mielony pol łyżeczki
    kurkuma mielona pol łyżeczki
    czarny pieprz mielony Prymat
    sól morska
    imbir mielony
    kolendra mielona 1/4 łyżeczki
    sos sojowy 1 łyżka
    koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    chili pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dahl z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy, podsmażamy chwile a następnie dolewamy wodę. Soczewice dokładnie płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do cebulki. Podlewamy woda, tak aby soczewica była przykryta. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotowa potrawę Podajemy z chlebkiem naan lub dowolnym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować