Tort bezowy Dacquoise jest fantastycznym deserem gdyż łączy w sobie słodycz bezy z przepysznym kremem kawowym na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki.Dopełnieniem są wyczuwalne kawałki orzechów włoskich i daktyli.Idealny dla łasuchów lubiących słodkie desery.
4.5 (164 ocen)
Porady
Jajka do bezy wyciągam wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej - lepiej się wtedy ubiją; Miska do ubijania piany musi być czysta i sucha a białka dokładnie oddzielone od żółtek.Nawet odrobina żółtka sprawi że białka nie ubiją się tak jak należy; Ubita piana musi mieć bardzo gęstą konsystencję - najlepiej sprawdzić to przekrajając pianę na pół nożem.Dobrze ubita piana na bezę zachowuje wyraźną linię cięcia.Gęstość jest bardzo ważna gdyż za słabo ubita piana po upieczeniu będzie gumowa; Odrysowane na papierze do pieczenia okręgi ułatwią formowanie spodów - wystarczy je wypełnić masą.Boki nie muszą być równe a nawet wskazane jest by były nieregularne - nada to spodom uroku :-);
Komentarze