Czysty bulion grzybowy z grzybowymi uszkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Klarowny, delikatny mocno grzybowy bulion z uszkami z ciasta z grzybowym aromatem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Bulion:
    2 garście suszonych podgrzybków lub prawdziwków
    2 marchewki
    2 pietruszki
    spory kawałek pora
    pół selera
    sól i pieprz do smaku
    liść laurowy
    ziele angielskie (kilka)
    pietruszka
    olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
    Uszka:
    mąka orkiszowa 1 szklanka + do podsypywania
    2 łyżeczki mielonych grzybów suszonych ( można zmielić ogonki w młynku)
    sól
    1/2 szklanki dość gorącej wody
    Farsz:
    gotowane grzyby
    cebula biała
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Uszka

Czysty bulion grzybowy z grzybowymi uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć włożyć go garnka, wlać 1 litr wody i gotować 20 minut. Warzywa obrać, pokroić włożyć do sporego garnka zalać wodą, dodać przyprawy i gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z grzybów do bulionu, grzyby zaś posiekać. Gotować bulion jeszcze przez 10 minut. Wlać łyżkę oleju.
    Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut.
    Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby, posolić i doprawić pieprzem. Przełożyć do malakser, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić.

    Rozwałkować ciasto, pokroić na małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić ciasto, aby powstał mały pierożek. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
    Zalać bulionem i posypać natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować