Czysty barszczyk czerwony

0 (0 ocen)

Klasyka w najlepszym wydaniu.Pyszny barszczyk jest świetnym dodatkiem do pasztecików czy krokietów.

Składniki:

  • Składniki :

    500g buraków ćwikłowych
    1 1/2 L bulionu warzywnego
    3 grzyby suszone
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny w ziarenkach
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    szczypta cukru

Czysty barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie :

    Grzyby wrzuć do szklanki i zalej wodą. Buraki starannie umyj i zalej wrzącą wodą. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Buraki lekko ostudź i jeszcze ciepłe zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej bulionem. Wrzuć przyprawy wraz z suszonymi grzybkami i wodą z moczenia. Mieszaj co jakiś czas, zagotuj parę razy. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawiony barszczyk odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem należy barszczyk podgrzać ale nie gotować.
    Autor: Amorek o 00:01 0 komentarze
    Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook
    L

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy