Czubryca zielona w pizzy z serami, pomidorkami i wędzonym pstrągiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taką pizzę zrobi nawet początkujący kucharz , jest prosta w przygotowaniu , z dostępnych składników i bardzo smaczna . Wspólne spędzenie czasu z rodziną przy dobrym jedzeniu - bezcenne:)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850
    2 dag . drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    Ciasto:
    zaczyn+
    1,5 szklanki mąki pszennej typ 550+do podsypania
    1 płaska łyżka czubrycy zielonej
    4 łyżki oleju
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    Dodatki:
    100 g. pokrojonego w plasterki pstrąga wędzonego na zimno
    10 dag. startego sera Gołda
    8 mini kulek sera mozzarella
    8 kolorowych mini pomidorków
    1 łyżka kaparów z zalewy
    3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
    czubryca zielona
    Dodatkowo:
    odrobina oleju
    forma do pizz posmarowana olejem 27 cm . średnica
    pokrojone 3 listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Czubryca zielona w pizzy z serami, pomidorkami i wędzonym pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czubryca zielona w pizzy z serami , pomidorkami i wędzonym pstrągiem 1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia .
  • Czubryca zielona w pizzy z serami , pomidorkami i wędzonym pstrągiem 2. Do mąki dodaję zaczyn , czubrycę , mleko , zarabiam ciasto , dodaję olej , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od dłoni , lekko podsypuję mąką , smaruję olejem , pozostawiam w cieple na ok. 20 minut .
  • Czubryca zielona w pizzy z serami , pomidorkami i wędzonym pstrągiem 3. Ciasto przekładam do blaszki , przygniatam dłońmi i rozciągam po całości blaszki . Ciasto smaruję przecierem , posypuję czubrycą , serem Gołda . Układam pokrojone na pół kulki mozzarelli , pomidorki , posypuję kaparami , czubrycą , pozostawiam na ok. 10 minut , piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut . Pizzę wyjmuję , na tak gorącą od razu wciskam w ser pokrojone i pozwijane paski pstrąga . Po pięciu minutach pizzę posypuję bazylią , podaję .

Porady

Pizzę lubią dzieci , młodzież , dorośli , a także seniorzy , więc robię ją dość często . Lubię gdy domownicy wpadają do kuchni i pytają co tak ładnie pachnie . A ciasto drożdżowe , a do tego z dodatkami i przyprawami pachnie obłędnie . Tym razem do uperfumowania tego pieczywa wybrałam przyprawę , którą jestem oczarowana od pierwszego otworzenia torebki z nią - czubrycę zieloną . Jej nazwa pochodzi od głównego składnika kompozycji - cząbru . W jej skład wchodzi także cebula , czosnek , pietruszka , kozieradka i sól jodowana . Charakteryzuje ją przyjemny korzenny smak i wyraźny ziołowy aromat . Do tego wspaniale znosi wysokie temperatury pieczenia . Jako dodatki wybrałam dwa sery - gołda i mozzarella doskonale ze sobą połączyły się w czasie pieczenia , tworząc przyjemnie ciągnącą się warstwę . Kapary nadały całości , pikantnego smaku , a pstrąg zadbał i o smak i o aromat całości . Do pizzy nie zabrakło sosów - pomidorowego , z dodatkiem bazylii oraz czosnkowego , z którym należy uważać , jeśli po jedzeniu wybieramy się na spotkanie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować