Ciasto cztery smaki z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka,olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Ciasto podzielić na 4 części.Do jednej dodać kakao,do drugiej kisiel i trochę barwnika,do trzeciej mak,do czwartej wiórki kokosowe.Blaszke o wymiarach 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami na przemiennie wszystkie rodzaje ciasta.Piec w temp.180ºC przez 40-45 minut.Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.
2.Masa serowa:
Masło roztopić w garnku, dodać ser wymieszany z cukrem i żółtkami.Zagotować stale mieszając.W mleku roztrzepać budynie i wlać do gorącej masy serowej,cały czas mieszając.Lekko zagotować.
3.Przełożenie placka:
Lekko ciepłą masę serową rozsmarować na jednej połowie placka następnie przykryć druga częścią placka.Wierzch posypać cukrem pudrem i włożyć do lodówki.
Komentarze