CZOSNKOWY KURCZAK W KARMELU

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

JUŻ NAWET NIE PAMIĘTAM OD KOGO DOSTAŁAM TEN PRZEPIS. I DOSYĆ DŁUGO ZBIERAŁAM SIĘ DO TEGO ŻEBY GO WYPRÓBOWAĆ, BO NIE BARDZO MI PASOWAŁO ZESTAWIENIE KURCZAKA Z KARMELEM. ZRESZTĄ NIE TYKO MI. KIEDY PODAJĘ TO DANIE, TO NAJPIERW PROSZĘ, O SPRÓBOWANIE, A DOPIERO MÓWIĘ Z CZEGO JEST.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 KG SKRZYDEŁEK, 2 ŁYŻKI CUKRU, 2 ŁYŻKI OLEJU, 2 ŁYŻKI WODY, 2-3 ZĄBKI CZOSNKU, SÓL, PIEPRZ

Czosnkowy kurczak w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DUSZENIE KUCZAKA 1. SKRZYDEŁKA UMYJ, OSUSZ, POSYP SOLĄ I PIEPRZEM, ODSTAW. ROZGNIEĆ CZOSNEK.
    CUKIER NA SUCHEJ PATELNI ROZPUŚCIĆ NA KARMEL, NA LEKKI BRĄZ, DODAJ OLEJ, WODĘ I CZOSNEK.
    GDY WSZYSTKO SIĘ ZAPIENI DODAJ SKRZYDEŁKA.
    ZAGOTUJ WSZYSTKO RAZEM, DUŚ SKRZYDEŁKA NA MAŁYM OGNIU DO MIĘKKOŚCI, DOSYĆ CZĘSTO PRZEWRACAJĄC. GDYBY SOS SIĘ SZYBKO WYGOTOWAŁ, DOLEJ GORĄCEJ WODY.

Porady

ZAMIAST SKRZYDEŁEK MOŻNA PODZIELIĆ CAŁEGO KURCZAKA. JEŚLI KTOŚ LUBI BARDZIEJ SŁODKO LUB BARDZIEJ OSTRO, DOŁOŻYĆ WIĘCEJ DANEGO DODATKU. PODAWAĆ Z RYŻEM I SURÓWKĄ Z BIAŁEJ KAPUSTY

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy