Czosnkowo - ziołowe bagietki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Te bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie można się od nich oderwać. Smakują zarówno ciepłe po upieczeniu, jak i zimne po wystudzeniu. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki ciepłej wody
    1 mała łyżeczka soli
    3 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    3 łyżki oleju

    Farsz:
    4 duże ząbki czosnku
    4 łyżki miękkiego masła lub margaryny ( ja użyłam Ramy )
    2 łyżeczki czubrycy zielonej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka Ciasta Przekąski

Czosnkowo - ziołowe bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na bagietki. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.
    Po tym czasie do mąki dodajemy rozczyn, olej, sól, wbijamy jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  • Nadzienie do bagietek. 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie mieszamy go dokładnie z masłem i czubrycą.
  • Formowanie bagietek. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część formujemy w podłużną bagietkę i zastawiamy na 15 minut, żeby podrosły.
    Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinamy prawie do samego końca, ale staramy się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarowujemy farsz.
  • Do pieczenia. 4. Tak przygotowane bagietki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczenie. 5. Od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. jeżeli nie mamy czubrycy zielonej to można użyć białej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Czosnek Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować