Czosnkowo-ziołowa karkówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Karkówka w ziołowo czosnkowej marynacie to wspaniale skruszałe mięso, propozycja na kanapki, można ją podawać z sosem chrzanowym lub innym pikantnym dodatkiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej

    Marynata:
    6 ząbków czosnku
    3 łyżki oleju
    1 łyżka białego wytrawnego wina
    1/2 łyżeczki suszonej mięty
    1/2 łyżeczki suszonej szałwii
    1/2 łyżeczki cząbru
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki bazylii
    jarzynka lub sól do smaku
    pieprz zielony grubo mielony

Czosnkowo-ziołowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1f0t9fc 1. Karkówkę umyć osuszyć. Przygotować pastę ziołową: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę mieszamy z ziołami podanymi w składnikach oraz solą i pieprzem , wlewamy olej oraz wytrawne wino, mieszamy na gładką pastę. Smarujemy karkówkę formujemy ją w ładny wałek, możemy obwiązać nicią bawełnianą, wkładamy w rękaw do pieczenia.Tak zamarynowane mięso wkładamy na całą noc do lodówki następnego dnia pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c, na kilkanaście minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso złapało"rumieńca" .
    Wyjąć z piekarnika i wystudzić

Komentarze

Podobne przepisy