Rewelacyjne połączenie naturalnego antybiotyku - czosnku oraz rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki.
Składniki:
800 g filetu z piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki pieprzu
Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut.
Mięso podałam z ugotowanymi warzywami.
Komentarze