Czosnkowe puree ziemniaczane z majerankiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

proste w wykonaniu,smakuje wyśmienicie do wielu dań mięsnych i rybnych, maślanki, kefiru albo wiejskiego zsiadłego mleka :) składniki na porcje dla 2 osób

  • 50 min

Składniki:

  • Ziemniaki ½ kg
    Śmietana 18 % 125 ml
    Czosnek 4-5 ząbków
    Cebula 1 szt
    Sól , pieprz biały mielony, papryka mielona ostra do smaku
    Majeranek suszony 3 łyżeczki
    Olej rzepakowy 2-3 łyżki

Czosnkowe puree ziemniaczane z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę
  • 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku, cebulę obrać i drobno posiekać
  • 3. Na patelni rozgrzać olej ,wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić ją uważając by się nie przypaliła
  • 4. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, dodać czosnek, śmietanę, doprawić mielonym białym pieprzem i wsypać majeranek
  • 5. Wszystko dokładnie wymieszać , wyłożyć na talerze i wierzch puree posypać majerankiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy