Czosnkowe łódeczki z jajek

0 (0 ocen)

  • 20 min

To jedna z moich ulubionych propozycji podania jajek. Robię je zarówno na Wielkanoc jak i na różne imprezy.

  • 20 min

Składniki:


  • 6 jaj ugotowanych na twardo
    2 łyżki majonezu
    5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
    12 plasterków salami
    dowolne kiełki (ja użyłam kiełków brokuła)
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól

Czosnkowe łódeczki z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przekrawamy wzdłuż na połówki i delikatnie wyciągamy z nich żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełniamy nią miejsca po żółtkach w połówkach jajek. Na wierzchu każdej połówki układamy kiełki brokuła. Plasterek salami nadziewamy na wykałaczkę, a następnie wbijamy ją w połówkę jajka, tworząc żagiel łódeczki.

Porady

Zazwyczaj przygotowuję je z dodatkiem czosnku, ale równie dobrze można zastąpić go szczypiorkiem, rzodkiewkami czy duszonymi pieczarkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy