Bardzo smaczne kotlety z gotowanych ziemniaków ze sporym dodatkiem czosnku oraz sera żółtego , prażonymi ziarnami dyni i koperku . Dodatek wytopionego boczku i czosnkowego sosu , uważam za bardzo dobry pomysł:)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. ugotowanych ziemniaków
150 g. sera żółtego -u mnie gołda
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku- może być suszony
4 łyżki prażonych ziaren dyni
4 łyżki mąki pszennej+do podsypania
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
Dodatkowo:
250 g. boczku-wędzonego parzonego , u mnie w plasterkach
1 szklanka sosu czosnkowego
rukola
małe pomidorki
1/4 cebuli czerwonej
szczypta czubrycy zielonej
olej do smażenia
bułka tarta
Czosnkowe kotlety ziemniaczane z koperkiem , ziarnami dyni i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki mielę , dodaję starty na tarce o dużych oczkach ser , koperek , przeciśnięty przez praskę czosnek , ziarna dyni , mąkę , sól , pieprz , wyrabiam na jednolitą masę .
2.Ciasto lekko podsypuję mąką , formuje wałek , dzielę na 8 części , z każdej formuje kotleta , panieruje w bułce tartej .
3.Kotlety smażę z obu stron na oleju na rumiano .
4.Boczek kroję w paseczki , wytapiam na suchej patelni , osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Kotlety podaję na rukoli , z boczkiem , pokrojonymi pomidorkami z cebulką , posypane czubrycą i sosem czosnkowym .
Komentarze