Czosnkowe klopsiki w sosie pomidorowym z kolorową fasolką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Za oknem pogoda w kratkę, więc przyda się odrobina naturalnego antybiotyku - czosnku, a do tego ten pyszny smak.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 24 klopsiki:

    250g mięsa mielonego wieprzowego
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    4 ząbki czosnku
    mała cebulka
    płaska łyżeczka suszonego czosnku
    pół małego pęczka natki pietruszki
    sól i pieprz

    Na sos:
    mały koncentrat pomidorowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej

    Dodatkowo:
    makaron świderki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czosnkowe klopsiki w sosie pomidorowym z kolorową fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej patelni wlej 1-1,5 l wody. W dwóch garnkach wstaw wodę na makaron i fasolkę.
  • 2. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Listki umytej natki drobno posiekaj. Rozgnieć ząbki czosnku. Do mięsa dodaj jajo, cebulę, natkę, oba rodzaje czosnku, bułkę, oraz sól i pieprz do smaku. Formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj do wrzącej wody na patelni.
  • 3. Makaron ugotuj aldente według przepisu na opakowaniu. Do osolonego wrzątku w drugim garnku wrzuć, umyta i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Gotuj 3-5 minut. Następnie zahartuj w zimnej wodzie.
  • 4. Klopsiki odwracaj na druga stronę, Duś około 15minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. W szklance z odrobiną wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i dolej kilka łyżek sosu z patelni. Całość wlej do klopsików. wsyp fasolkę i wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut.
    Podawaj z makaronem udekorowane listkami natki pietruszki.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi krótko gotowanej fasolki może pogotować ją dłużej, ale straci ona ładny zielony kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować