Czosnkowe klopsiki w sosie pomidorowym z kolorową fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej patelni wlej 1-1,5 l wody. W dwóch garnkach wstaw wodę na makaron i fasolkę.
2.Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Listki umytej natki drobno posiekaj. Rozgnieć ząbki czosnku. Do mięsa dodaj jajo, cebulę, natkę, oba rodzaje czosnku, bułkę, oraz sól i pieprz do smaku. Formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj do wrzącej wody na patelni.
3.Makaron ugotuj aldente według przepisu na opakowaniu. Do osolonego wrzątku w drugim garnku wrzuć, umyta i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Gotuj 3-5 minut. Następnie zahartuj w zimnej wodzie.
4.Klopsiki odwracaj na druga stronę, Duś około 15minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. W szklance z odrobiną wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i dolej kilka łyżek sosu z patelni. Całość wlej do klopsików. wsyp fasolkę i wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut.
Podawaj z makaronem udekorowane listkami natki pietruszki.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi krótko gotowanej fasolki może pogotować ją dłużej, ale straci ona ładny zielony kolor.
Komentarze