Czosnkowe bułeczki

0 (0 ocen)

Bułeczki dla tych co lubią czosnek bo jest wyczuwalny w bułkach, ale nie dominujący.

Składniki:

  • 350 ml mleka
    7 ząbków czosnku
    45 dag mąki pszennej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki oregano

Czosnkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czosnkowe bułeczki 1. Czosnek obrać i zalać mlekiem, postawić na gazie i zagotować, następnie mleko z czosnkiem gotować na małym palniku 15 minut po tym czasie wystudzić i zmiksować rozgotowany czosnek.
  • czosnkowe bułeczki 2. Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, sola i ziołami dodać mleko, olej i jajko przy pomocy robota wyrobić gładkie ciasto które wyrabiać kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce po wyrośnięciu wyjąć na stolnicę uformować wałek i pociąć na 10 porcji.
  • czosnkowe bułeczki 3. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu każdą bułkę delikatnie naciąć i odstawić na 15 minut po wyrośnięciu bułki posmarować mlekiem i posypać solą morską.Piekarnik nagrzać do 220 st i piec bułki około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy