Czosnkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać i zalać mlekiem, postawić na gazie i zagotować, następnie mleko z czosnkiem gotować na małym palniku 15 minut po tym czasie wystudzić i zmiksować rozgotowany czosnek.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, sola i ziołami dodać mleko, olej i jajko przy pomocy robota wyrobić gładkie ciasto które wyrabiać kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce po wyrośnięciu wyjąć na stolnicę uformować wałek i pociąć na 10 porcji.
3.Z każdej porcji ciasta uformować bułkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu każdą bułkę delikatnie naciąć i odstawić na 15 minut po wyrośnięciu bułki posmarować mlekiem i posypać solą morską.Piekarnik nagrzać do 220 st i piec bułki około 15 minut.
Komentarze