Czosnkowa zupa ze świeżych pomidorów i chili

5 (171 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczna , intensywna w smaku zupa ze świeżych soczystych pomidorów o mocnym akcencie czosnku i świeżej papryczki chili. W sezonie pomidorowym nie może zabraknąć jej w moim domu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg mięsistych pomidorów
    5 dużych ząbków czosnku
    1 cebula
    1 papryka chili ( zielona lub czerwona )
    2 łyżki masła klarowanego
    300 ml bulionu warzywnego
    500 ml soku pomidorowego
    4 łyżki posieanej natki pietruszki
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Sok

Czosnkowa zupa ze świeżych pomidorów i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę , czosnek i papryczkę chili z odrobiną pestek, posiekać drobno , zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku.
  • 2. Pomidory sparzyć , orać ze skórki , pokroić w ćwiartki , dodać do garnka.
    Smażyć aż się rozpadną.
    Do pomidorów wlać bulion , wsypać natkę pietruszki, podgrzać , zmiksować blenderem na gładki krem.
    Wlać sok pomidorowy , doprawić solą i pieprzem , zagotować.
  • 3. Zupę podawać z makaronem , ryżem lub z grzankami.
    Mi najbardziej smakuje jednak sama lub z kleksem kwaśnej śmietany.

Porady

Bulion warzywny możemy zastąpić wodą lud rosołem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sok pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować