Czosnkowa zupa z parówkami

0 (0 ocen)

Expresowe coś z niczego...

Składniki:

  • 1 kg cienkich parówek drobiowych wędzonych (16 sztuk)
    3 łyżki oleju

    7 - 10 ząbków czosnku (ilość uzależnić od pożądanego stopnia ostrości)
    2 łyżki masła
    2 szklanki mleka
    3 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki majeranku suszonego
    2 łyżki pieprzu ziołowego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
    cukier (opcjonalnie)

    6 łyżek śmietany 12%
    1/2 szklanki wody
    3 - 4 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czosnkowa zupa z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnkowa zupa z parówkami 1. Parówki pozbawić osłonek i pokroić w grube plastry. W garnku rozgrzać olej - podsmażyć na nim parówki (lekko zrumienić).
  • Czosnkowa zupa z parówkami 2. Czosnek bardzo drobno posiekać, chwilę smażyć na rozpuszczonym maśle. Następnie wlać bulion i mleko, dodać majeranek i pieprz ziołowy - całość zagotować.
  • Czosnkowa zupa z parówkami 3. Śmietanę, wodę i mąkę dokładnie ze sobą wymieszać, następnie zawiesinę wlać do gotującej się zupy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować. Doprawić przyprawą uniwersalną / solą, czarnym pieprzem i ewentualnie cukrem.
  • Czosnkowa zupa z parówkami 4. Do gorącej zupy włożyć zrumienione parówki.
    Zupę podawać z pieczywem. Nadaje się jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Majeranek Mleko Pieprz Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować