trzy serki topione: gouda, ze szczypiorkiem i z szynką
4 ząbki czosnku
1 kostka bulionowa
pół piersi z kurczaka
grzanki
sól
pieprz
ostra papryka
curry
łyżka masła
Czosnkowa zupa na serkach topionych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostkę bulionową rozpuszczamy w wodzie, ok. 2 litrach. Odlewamy ok. pól litra i rozpuszczamy w tym serki. Resztę zagotowujemy. Kiedy serki się rozpuszczą, dodać je do reszty bulionu. Specjalnie dałam do zupy serki o różnym smaku, aby smak nie był jednolity i nudny. Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na maśle, dodać do bulionu. Wszystko razem gotować chwilę na małym ogniu. Doprawić do smaku.
Pierś z kurczaka pociąć na paski, doprawić papryką i curry, zgrillować.
Zupę podałam z kawałkami kurczaka i grzankami.
Smacznego :)
Komentarze