Czosnkowa fasolka z sezamem i bazylią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezonowy warzywny dodatek do obiadu. Fasolka szparagowa w sosie solidnie doprawionym czosnkiem z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i fioletowej bazylii. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 600 g oczyszczonej fasolki szparagowej

    Sos:
    50 g oczyszczonej dymki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej bazylii (np. fioletowa)
    150 g serka naturalnego 8,5% tłuszczu
    ¼ szklanki mleka
    1 łyżka oliwy lub oleju
    4 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
    1 łyżeczka całych ziaren gorczycy białej
    1 łyżeczka kminku całego
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok Przystawki

Czosnkowa fasolka z sezamem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnkowa fasolka z sezamem i bazylią 1. Fasolkę gotować 7 - 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie warzywo pokroić na małe kawałki.
    Gorczycę oraz kminek uprażyć w suchym rondelku i utłuc w moździerzu. W garnku wymieszać posiekaną dymkę, obrany i utarty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek, sezam, gorczycę, kminek, gałkę muszkatołową, oliwę/olej i mleko. Składniki gotować 2 – 3 min, mieszając. Następnie wystudzoną zawartość garnka wymieszać z serkiem, sokiem z cytryny, bazylią i przyprawami do smaku.
  • Czosnkowa fasolka z sezamem i bazylią 2. Przygotowany sos wymieszać z fasolką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować