Czosnek marynowany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

O tym, że czosnek jest bardzo zdrowy, nikomu mówić nie muszę.A właśnie taki zamknięty w słoiczku jest doskonałym dodatkiem do mięs, pasztetów, sosów …

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg czosnku
    4 zielone papryczki chilli
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    Zalewa:

    2 szkl. wody
    2 szkl. octu
    2 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    ok. 10 ziaren pieprzu czarnego
    1 łyżka gorczycy białej
    1 liść laurowy

    Dodatkowo:

    4 małe słoiki

Czosnek marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obierz i umyj. Do gorącej zagotowanej wody wrzuć na 2 min czosnek i papryczki chilli. Następnie odetnij z papryczek szypułki. Do wyparzonych słoików wkładaj czosnek i po 1 papryczce.

    Przygotuj zalewę: 2 szklanki wody zagotuj z solą, cukrem, ziarnami pieprzu, gorczycą i liściem laurowym. Dodaj 2 szklanki octu i gotuj wszystko ok. 4 minuty. Gorącą zalewą zalewaj słoiczki z czosnkiem, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami zamykaj słoiki.

Porady

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacjii nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Na 2 dzień ponownie pasteryzuj ok. 5 min. Słoiki przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Komentarze

Podobne przepisy