Czosnek marynowany

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Po kilku dniach czosnek ma mniej intensywny smak,można go dodawać do sałatek,a zalewa jest dobrym naturalnym antybiotykiem.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 główki czosnku
    1 kwiat kopru
    4 ziarna pieprzu
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1,5 łyżeczki soli
    mały korzeń chrzanu

Czosnek marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy.Na dno małych słoiczków kładziemy koper,wrzucamy po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,ciasno układamy ząbki czosnku,w wolne miejsca upychamy kawałki chrzanu,oraz po listku laurowym.
    2.Zalewa:około 1,5 szklanki wody zagotowujemy,dodajemy sól.Powstałą solanką zalewamy czosnek,zakręcamy i odstawiamy na 10 dni w chłodne miejsce.

Porady

Słoiki najlepiej przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy