Czoskowo-ziolowa poledwiczka na duszonej salacie w stylu francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepisu na duszona salate rzymska nauczylam sie od znajomej francuski.Na poczatku pomysl aby jesc salate na cieplo wydawal sie dziwny,jednak szybko sie do niego przekonalam i czesto gosci ona na moim stole.polecam:)

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 osoby:
    1) jedna poledwiczka wieprzowa ok 300-400g
    2) 2 zabki czosnku
    3) swiezy tymianek ok 2 lyzeczek
    4) swiezy rozmaryn ok 1 lyzeczki
    5) 1 duza szalotka
    6) dwie glowki salaty rzymskiej
    7)ok 200g zielonego groszku-mrozonego
    8) 100ml bialego pol-wytrawnego wina
    9) 1/2 kostki rosolowej
    10) sol.pieprz,
    11) 2 lyzki masla.
    12) 2 lyzki oliwy z oliwek
    13) 1 lyzeczka maki
    14) 100ml smietanki slodkiej 18%
    -do podania ewentualnie swieza bagietka lub pieczone ziemniaki z piekarnika z ziolami.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czoskowo-ziolowa poledwiczka na duszonej salacie w stylu francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) z 1 zabku czosnku,rozmarynu,tymianku,soli,pieprzu i oliwy robimy marynate do poledwiczki,nastepnie marynujemy ja,wcierajac paste w mieso i pozostawiamy w temp pokojowej na parenascie minut do marynowania.
    2) w glebokiej patelni lub rondelku rozgrzewamy 1 lyzke masla na ktorym smazymy 1 drobno posiekana szalotke i zabek czosnku,az beda miekkie i szkliste.dolewamy wino i czekamy az odparuje,nastepnie dodajemy jedna lyzeczke maki i robimy cos w stylu luznej zasmazki.dorzucamy pokrojona niezbyt drobno salate rzymska i obtaczamy w zasmazce.dodajemy pol kostki rosolowej i ok 100ml wody.mieszamy dobrze by kostka nadala smak salacie i dobrze sie rozpuscila.doprawiamy do smaku pieprzem i dusimy 2-3min,nastepnie dodajemy groszek i smietanke i dusimy nastepne 2 min.
    3) kiedy salata jest gotowa,sciagamy ja z ognia,ma byc podana ciepla lecz nie goraca, rozgrzewamy na patelni maslo i smazymy na nim poledwiczke z wszystkich stron,polewajac ja roztopionym maslem,az bedzie jedrna w dotyku jak srednio-wysmazony stek. wtedy dajemy jej odpoczac w patelni ok 2-3min,nastepnie kroimy w plastry. podajemy na cieplej salacie z groszkiem z duza iloscia kremowego sosu.
    4)calosc mozemy podac sama w sobie,z bagietka lub jak ja-z pieczonymi czastkami ziemniakow. smacznego!

Porady

Nie gotujcie salaty zbyt dlugo,zeby nie stracila calkowicie swojej chrupkosci:) oczywiscie zwiednie ona w czasie gotowania,ale na czas smazenia poledwiczki najlepiej ja wylaczyc i odstawic na bok,zeby byla ciepla do podania lecz nie goraca. poledwiczka powinna byc rozowa i soczysta w srodku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować