Sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto dla miłośników wszelkiego rodzaju serników.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 270g mąki pszennej
    - 200g masła
    - 30g cukru
    - 3 żółtka z jajek kurzych
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    - 400g białego sera (najlepiej tłusty)
    - 5 żółtek kurzych
    - 35g budyniu śmietankowego w proszku (z cukrem)
    - 100g masła
    - 70g cukru kryształu
    - otarta skórka z 1 pomarańczy
    - kilka kropel aromatu cytrynowego

    Ciemne ciasto:
    - Niewielka ilość ciasta wcześniej przygotowanego
    - 1 łyżeczka kakao

    Piana białkowa:
    - 8 białek kurzych
    - 10 łyżek cukru kryształu
    - kilkanaście kropel syropu lub aromatu waniliowego, aby nadać smak piance
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności wyrabiamy ciasto półkruche z przepisu w pozycji CIASTO.

    Najwygodniej będzie wykonać je przy użyciu robota kuchennego z hakiem. Przygotowanym ciastem wyklejamy dokładnie formę do tarty. Drugi kawałek ok. 50g jasnego ciasta wkładamy w woreczek i umieszczamy w zamrażarce. Przyda się na sam wierzch ciasta.

    Pozostawiamy też niewielką ilość, którą wyrobimy dalej z łyżeczką kakao. Tak aby powstało ciemne ciasto, które wkruszymy pomiędzy masę serową a piankę. Powstanie ciemny pas widoczny po przecięciu ciasta.

    Do wypieku czizkejka najwygodniejsza będzie forma do tarty (około 25cm) z wyjmowalnym dnem. Łatwo będzie wyjąć gotową tartę po upieczeniu.
  • 2. Zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki z pozycji MASA SEROWA umieszczamy w misie blendera/robota i wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Przekładamy do większej miski.

    Dalej przygotowujemy masę białkową. W czystym i suchym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy połowę ubitej piany do miski z masą serową i bardzo delikatnie mieszamy aż powstanie jednolita masa serowa.

    Do pozostałej części ubitych białek dodajemy cukier kryształ małymi porcjami i ciągle ubijamy. Na końcu dodajemy syrop waniliowy i delikatnie mieszamy.
  • 3. Całość łączymy w następujący sposób:

    - ciastem jasnym wylepiamy dokładnie formę do tarty
    - wlewamy masę serową
    - delikatnie wkruszamy ciemne ciasto
    - delikatnie nakładamy pianę z białek z cukrem i syropem waniliowym
    - na wierzch możemy jeszcze zetrzeć lub wkruszyć odrobinę jasnego ciasta.
    Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na środkową półkę. Wypiekamy ok. 35 minut. (grzałka góra i dół). Po tym czasie przełączamy na pieczenie od dołu i wypiekamy kolejne 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie (w przypadku formy ze zdejmowalnym dnem) wyjmujemy ciasto z formy. Można podawać na gorąco, doskonale również smakuje na zimno.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować