Sernik

  • wyświetlono: 580 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto dla miłośników wszelkiego rodzaju serników.

SAM
  • 90min

Składniki

Ciasto:
- 270g mąki pszennej
- 200g masła
- 30g cukru
- 3 żółtka z jajek kurzych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 400g białego sera (najlepiej tłusty)
- 5 żółtek kurzych
- 35g budyniu śmietankowego w proszku (z cukrem)
- 100g masła
- 70g cukru kryształu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- kilka kropel aromatu cytrynowego

Ciemne ciasto:
- Niewielka ilość ciasta wcześniej przygotowanego
- 1 łyżeczka kakao

Piana białkowa:
- 8 białek kurzych
- 10 łyżek cukru kryształu
- kilkanaście kropel syropu lub aromatu waniliowego, aby nadać smak piance

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik

  • 1. W pierwszej kolejności wyrabiamy ciasto półkruche z przepisu w pozycji CIASTO.

    Najwygodniej będzie wykonać je przy użyciu robota kuchennego z hakiem. Przygotowanym ciastem wyklejamy dokładnie formę do tarty. Drugi kawałek ok. 50g jasnego ciasta wkładamy w woreczek i umieszczamy w zamrażarce. Przyda się na sam wierzch ciasta.

    Pozostawiamy też niewielką ilość, którą wyrobimy dalej z łyżeczką kakao. Tak aby powstało ciemne ciasto, które wkruszymy pomiędzy masę serową a piankę. Powstanie ciemny pas widoczny po przecięciu ciasta.

    Do wypieku czizkejka najwygodniejsza będzie forma do tarty (około 25cm) z wyjmowalnym dnem. Łatwo będzie wyjąć gotową tartę po upieczeniu.
  • 2. Zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki z pozycji MASA SEROWA umieszczamy w misie blendera/robota i wyrabiamy na jednolitą gładką masę. Przekładamy do większej miski.

    Dalej przygotowujemy masę białkową. W czystym i suchym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy połowę ubitej piany do miski z masą serową i bardzo delikatnie mieszamy aż powstanie jednolita masa serowa.

    Do pozostałej części ubitych białek dodajemy cukier kryształ małymi porcjami i ciągle ubijamy. Na końcu dodajemy syrop waniliowy i delikatnie mieszamy.
  • 3. Całość łączymy w następujący sposób:

    - ciastem jasnym wylepiamy dokładnie formę do tarty
    - wlewamy masę serową
    - delikatnie wkruszamy ciemne ciasto
    - delikatnie nakładamy pianę z białek z cukrem i syropem waniliowym
    - na wierzch możemy jeszcze zetrzeć lub wkruszyć odrobinę jasnego ciasta.
    Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na środkową półkę. Wypiekamy ok. 35 minut. (grzałka góra i dół). Po tym czasie przełączamy na pieczenie od dołu i wypiekamy kolejne 35 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie (w przypadku formy ze zdejmowalnym dnem) wyjmujemy ciasto z formy. Można podawać na gorąco, doskonale również smakuje na zimno.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikciasto z seremsernik z pianką

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: monikaa1989

Sernik

Jeśli chodzi o sernik jestem strasznie...

Przepis na Sernik Izaura

Dodane przez: Paulina16621

Sernik Izaura

Pieczenie ciast sprawia mi przyjemność....

Sernik wiedeński- najlepszy, bez rodzynek, na kruchym spodzie

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik wiedeński

Perfekcyjny sernik wiedeński. Żółty...

✿✿✿ Sernik ✿✿✿

Dodane przez: smakmonika

✿✿✿ Sernik ✿✿✿

Upiekłam sernik z okazji Dnia Kobiet....

sernik

Dodane przez: Netka

Sernik

Bardzo smaczny sernik z sera domowej...

sernik puszysty

Dodane przez: ewka0605

PUSZYSTY SERNIK

Przepis otrzymalam od mojej kuzynki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE