Przepis ten dostałam dawno temu z Czechosłowacji. Jest oryginalny i mało znany. Nieco pracochłonny, lecz trud się opłaca. Może to być wykwintne danie na obiad czy kolację, z dodatkami lub soute.
Składniki:
Na 8 sztuk:
● 1 weka
● 1 jajko
● 2-3 łyżki mąki
● ok. 1 l mleka
● 1/2 łyżeczki jarzynki
● szczypta soli
● trochę posiekanej natki pietruszki (ale niekoniecznie)
● kostka drobiowa
● tłuszcz do okraszenia (słonina, boczek itp.)
● tłuszcz do smażenia
● szczypiorek do dekoracji
Czeskie knedle bułczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę kroimy w drobną kostkę,
wykładamy na patelnię
z rozgrzanym tłuszczem i smażymy
na rumiano.
2.Bułkę przekładamy do szerokiego
rondla. W osobnym
garnku gotujemy mleko i zalewamy
wrzątkiem bułkę tak,
aby ją zakryło. Pozostawiamy
na kilka minut. Następnie dodajemy
mąkę, żółtko, jarzynkę
i mieszamy.
3.Ubijamy na sztywno białko
ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą bułczaną. Jeśli
masa jest zbyt rzadka, dodajemy
jeszcze trochę mąki.
4.Masę wykładamy na dużą
deskę do krojenia (lub stolnicę)
podsypaną mąką i formujemy
knedle wielkości dłoni.
W garnku gotujemy 2-3 litry
wody z kostką drobiową i wrzucamy
knedle na wrzątek.
5.Gdy knedle wypłyną na
wierzch, odcedzamy. Wykładamy
na talerz. Okraszamy
tłuszczem i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.
Komentarze