Czeskie knedle bułczane

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis ten dostałam dawno temu z Czechosłowacji. Jest oryginalny i mało znany. Nieco pracochłonny, lecz trud się opłaca. Może to być wykwintne danie na obiad czy kolację, z dodatkami lub soute.

Składniki:

  • Na 8 sztuk:
    ● 1 weka
    ● 1 jajko
    ● 2-3 łyżki mąki
    ● ok. 1 l mleka
    ● 1/2 łyżeczki jarzynki
    ● szczypta soli
    ● trochę posiekanej natki pietruszki (ale niekoniecznie)
    ● kostka drobiowa
    ● tłuszcz do okraszenia (słonina, boczek itp.)
    ● tłuszcz do smażenia
    ● szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czeskie knedle bułczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czeskie knedle bułczane 1. Bułkę kroimy w drobną kostkę,
    wykładamy na patelnię
    z rozgrzanym tłuszczem i smażymy
    na rumiano.
  • Czeskie knedle bułczane 2. Bułkę przekładamy do szerokiego
    rondla. W osobnym
    garnku gotujemy mleko i zalewamy
    wrzątkiem bułkę tak,
    aby ją zakryło. Pozostawiamy
    na kilka minut. Następnie dodajemy
    mąkę, żółtko, jarzynkę
    i mieszamy.
  • 3. Ubijamy na sztywno białko
    ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą bułczaną. Jeśli
    masa jest zbyt rzadka, dodajemy
    jeszcze trochę mąki.
  • 4. Masę wykładamy na dużą
    deskę do krojenia (lub stolnicę)
    podsypaną mąką i formujemy
    knedle wielkości dłoni.
    W garnku gotujemy 2-3 litry
    wody z kostką drobiową i wrzucamy
    knedle na wrzątek.
  • 5. Gdy knedle wypłyną na
    wierzch, odcedzamy. Wykładamy
    na talerz. Okraszamy
    tłuszczem i posypujemy posiekanym
    szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować