Czeskie bułeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do sera dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, rum , zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej, wymieszać.
2.Drożdże rozpuścić w mleku. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, wymieszać z mąką. Następnie dodać jajka, drożdże rozpuszczone w mleku, sól, cukier, wymieszać i zagnieść ciasto jak na pierogi.
Ciasto podzielić na około 20 porcji.
3.Z każdego kawałka uformować kulę. Każdą kulę rozwałkować na placek około 10 mm. Brzegi placka podwinąć aby były nieco grubsze . We wgłębieniu rozłożyć na przemian masę serową i makową a w środku powidła wiśniowe. Brzegi placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Gotowe bułeczki ułożyć na formie płaskiej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 min.
Komentarze