Czeskie bułeczki wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Polecam pyszne bułeczki. Przepis otrzymałam od koleżanki. Wnuczki zajadały z ogromnym apetytem.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    50 dkg mąki
    3dkg drożdży
    1/3 szklanki mleka
    10 dkg margaryny Kasi
    8 dkg cukru
    2 jajka
    szczypta soli

    Masa serowa:

    25 dkg sera mielonego
    2 łyżki płaskie cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka rumu

    Masa makowa:

    25 dkg gotowej masy makowej

    Dodatkowo:

    Powidła wiśniowe
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Powidła

Czeskie bułeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czeskie bułeczki wielkanocne 1. Do sera dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną, rum , zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej, wymieszać.
  • Czeskie bułeczki wielkanocne 2. Drożdże rozpuścić w mleku. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, wymieszać z mąką. Następnie dodać jajka, drożdże rozpuszczone w mleku, sól, cukier, wymieszać i zagnieść ciasto jak na pierogi.
    Ciasto podzielić na około 20 porcji.
  • Czeskie bułeczki wielkanocne 3. Z każdego kawałka uformować kulę. Każdą kulę rozwałkować na placek około 10 mm. Brzegi placka podwinąć aby były nieco grubsze . We wgłębieniu rozłożyć na przemian masę serową i makową a w środku powidła wiśniowe. Brzegi placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Gotowe bułeczki ułożyć na formie płaskiej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować