Czeski snickers

5 (161 ocen)

Przepyszne ciasto prosto zza czeskiej granicy. Wyborne połączenie orzechów, masy mlecznej i masy toffi w jednym cieście.

Składniki:

  • CIASTO I:

    - 7 jajek
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    CIASTO ORZECHOWE:

    - 5 białek
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - 25 dag mielonych orzechów
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA MLECZNA:

    - 5 żółtek
    - 1/2 szkl. mleka
    - 1/2 szkl. cukru kryształu
    - 25 dag masła

    Dodatkowo:

    - masa krówkowa (toffii) - puszka 500 g
    - czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Czeski snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I - Białka oddzielić od żółtek. Białka ( z odrobiną soli) ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, Dokładnie połączyć. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie połączyć wszystkie składniki.
    Wylać na blachę (24 x 39) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.
    Wystudzić i przekroić na 2 części.
  • 2. CIASTO ORZECHOWE - Białka (z odrobiną soli) ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder. Następnie delikatnie mieszając dodawać mielone orzechy włoskie oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.

    Piec przez 20 - 15 minut w temp. 180 stopni (blacha 24 x 40) do uzyskania chrupiącej skórki na wierzchu.
  • 3. MASA MLECZNA - w rondelku utrzeć żółtka z mlekiem i cukrem kryształem, a następnie ciągle mieszając zagotować. Wystudzić.
    Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo wystudzoną masę mleczną i ucierać.

    Masą przełożyć ciasto.
  • 4. Przełożenie ciasta:

    Ciasto I - 3/4 masy mlecznej - ciasto orzechowe - masa krówkowa - ciasto I - 1/4 masy mlecznej

    Udekorować startą drobno mleczną czekoladą.

Porady

Dla lepszego smaku do masy mlecznej można dodać odrobinę spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować