Najprostszy chleb mieszany, neutralny w smaku, mięciutki i puszysty, długo świeży
Składniki:
150 g czynnego zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki żytniej typ 720
1,5 płaskiej łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
łuskany słonecznik do posypania wierzchu – niekoniecznie
Czeski chleb wiejski na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać obie mąki, wymieszać je z solą. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać część wody i rozetrzeć drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuszczą. Dolać resztę wody i zakwas, wymieszać i wyrabiać, nadal drewnianą łyżką około 5 minut. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na 10 minut. Po tym czasie znów wyrabiać ciasto przez 5-7 minut, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż mocno urośnie.
2.Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Spokojnie można użyć troszkę większej blaszki, bo dobrze wyrobione ciasto naprawdę mocno wyrasta.
Wyrośnięte ciasto lekko zamieszać, przełożyć do keksówki, wyrównać powierzchnię ręką zmoczoną w ciepłej wodzie, posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania.
3.Kiedy ciasto wypełni foremkę, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piec 45 minut. Jeszcze gorące wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce kuchennej.
Ciasto można wyrabiać w misie robota spiralnymi końcówkami.
Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com
Komentarze