Czeski chleb wiejski na zakwasie

4.51 (171 ocen)

Najprostszy chleb mieszany, neutralny w smaku, mięciutki i puszysty, długo świeży

Składniki:

  • 150 g czynnego zakwasu żytniego
    300 g letniej wody
    400 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki żytniej typ 720
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    10 g świeżych drożdży
    pół łyżeczki cukru
    łuskany słonecznik do posypania wierzchu – niekoniecznie
Wystaw ocenę:

4.51 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Czeski chleb wiejski na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrabianie ciasta 1. Do miski przesiać obie mąki, wymieszać je z solą. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać część wody i rozetrzeć drewnianą łyżką, aż drożdże się rozpuszczą. Dolać resztę wody i zakwas, wymieszać i wyrabiać, nadal drewnianą łyżką około 5 minut. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na 10 minut. Po tym czasie znów wyrabiać ciasto przez 5-7 minut, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż mocno urośnie.
  • Przed pieczeniem 2. Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Spokojnie można użyć troszkę większej blaszki, bo dobrze wyrobione ciasto naprawdę mocno wyrasta.
    Wyrośnięte ciasto lekko zamieszać, przełożyć do keksówki, wyrównać powierzchnię ręką zmoczoną w ciepłej wodzie, posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania.
  • Wystudzić na kratce 3. Kiedy ciasto wypełni foremkę, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piec 45 minut. Jeszcze gorące wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce kuchennej.
    Ciasto można wyrabiać w misie robota spiralnymi końcówkami.
    Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka żytnia Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować