Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie

4.5 (145 ocen)

Kto powiedział, że zupę nie można podać w walentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P

Składniki:

  • Składniki:
    5 buraków
    2 cebule
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    cukier, sól, pieprz do smaku
    około 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę)
    200 ml śmietanki na kleksy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, przekrawamy na połówki i przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar.
  • barszcz 2. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy fantazyjnymi kleksami. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować