Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie

  • wyświetlono: 3074 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kto powiedział, że zupę nie można podać w walentynkowy sposób? Oto przepis na barszcz mojej babci. Domowy zakwas mam od mamy, która sama robi. Ja jej tylko podkradam :-P

małgorzata kwiatkowska

Składniki

Składniki:
5 buraków
2 cebule
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
cukier, sól, pieprz do smaku
około 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę)
200 ml śmietanki na kleksy

Sposób przygotowania przepisu:

Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie

  • 1. Cebulę obieramy, przekrawamy na połówki i przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar.
  • barszcz2. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy fantazyjnymi kleksami. :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylazupabarszczbarszcz czerwonykonkurs_romantycznyzabielany na zakwasie

Komentarze

Podobne przepisy

barszcz

Dodane przez: AnnaKoziel

Zabielany barszcz czerwony

Do naczynia wlać 2 litry wody,...

Ekspresowy barszcz czerwony zabielany

Dodane przez: zzewa

Ekspresowy barszcz czerwony zabielany

Pamiętam smak takiego barszczu,...

Barszcz czerwony na zakwasie z pierożkami czosnkowymi

Dodane przez: Ela Ślązak

Barszcz czerwony na zakwasie z czosnkowymi...

Intensywny barszcz z dodatkiem...

barszcz

Dodane przez: Habibi Chi

Barszcz czerwony na rosole

Klasyczny barszcz czerwony który...

Zakwas na barszcz

Dodane przez: Kloruś

Zakwas na barszcz

Nic nie smakuje tak na wigilijnym...

Barszcz czerwony

Dodane przez: Yenn21

Barszcz czerwony bez zakwasu. Pyszny!

Taki barszcz gotowała moja mama...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE