Czerwony torcik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Torcik prosty w wykonaniu i bardzo smaczny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 całe jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    - 1/3 szklanki przegotowanej wody
    - kilka kropli olejku np. migdałowego

    Krem:
    - ok. 200 ml śmietany 30%
    - 1 opakowanie śmietan fix

    Masa maślana:
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 1/2 kostki masła
    - pół opakowania cukru waniliowego
    - odrobina soku z cytryny

    Dodatkowo:
    - 3 banany
    - ok. 100 g lukru plastycznego
    - cukrowe pisaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Czerwony torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
  • 2. Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników. Smarujemy dolny placek biszkoptu połową bitej śmietany. Na to układamy banany przekrojone wzdłuż. Przykrywamy je pozostałą bitą śmietaną. Na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta.

  • 3. Masa maślana: Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka. Gotową masą smarujemy torcik od góry i po bokach. Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego.
  • 4. Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm). Lukier ostrożnie przekładamy na tort.
    Dekorujemy odciskając w lukrze wzory - np. za pomocą foremek do ciasta. Możemy to zrobić póki lukier całkowicie nie obeschnie. Pisakami cukrowymi możemy wypisać inicjały ukochanego.

Porady

Smarując biszkopt bitą śmietaną, nie nakładajmy go przy samych brzegach - ważne, żeby bita śmietana nie dotykała lukru plastycznego, bo go rozpuści. Jeśli lukier plastyczny jest zbyt twardy, długo go ugniatamy zwilżonymi wodą dłońmi. Lukier najlepiej wałkować na blacie kuchennym posmarowanym olejem. W przełożeniu lukru na tort pomocny jest pergamin - możemy na nim rozwałkować lukier, a potem przenieść go na tort za pomocą pergaminu. Niezbędne jest posmarowanie tortu masą maślaną zanim położymy lukier, w przeciwnym razie lukier będzie osuwać się z ciasta. Zamiast masy maślanej możemy wykorzystać dowolny krem na bazie masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować