Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Takie danie pierwszy raz jadłam u mojej teściowej,tak mi smakowało,że postanowiłam to danie odtworzyć,i na stałe wprowadzić do mojej kuchni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Barszcz:
    4 skrzydełka z kurczaka
    3 buraki ćwikłowe
    1 marchewka
    pół pietruszki
    kawałek selera
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól,pieprz
    suszony majeranek
    drobno posiekana natka pietruszki
    sok z cytryny lub ocet (niewielka ilość do zakwaszenia barszczu

    Kółeczka:
    1 kg ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    sól

    Dodatkowo:
    2 łyżki oleju
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić,umyć i włożyć do garnka.
  • 2. Warzywa obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa,wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.Następnie zalać zimną wodą (około półtora litra ),i gotować do miękkości.
  • 3. Barszczyk przyprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodać natkę pietruszki,oraz zakwasić sokiem z cytryny lub octem.
  • 4. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,następnie odcedzić ,przestudzić,zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
  • 5. Do ziemniaków wbić jajka ,dodać obie mąki i zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy.
  • Wykrawanie. 6. Ciasto wałkować i wykrawać kółeczka za pomocą literatki.
  • 7. Następnie gotować partiami w osolonej wodzie z olejem 3-4 minut od wypłynięcia.Ugotowane kółeczka odcedzić.
  • Gotowe danie. 8. Na talerze nakładać porcje kółeczek i zalewać barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować