Takie danie pierwszy raz jadłam u mojej teściowej,tak mi smakowało,że postanowiłam to danie odtworzyć,i na stałe wprowadzić do mojej kuchni.
2 godz.
Składniki:
Barszcz:
4 skrzydełka z kurczaka
3 buraki ćwikłowe
1 marchewka
pół pietruszki
kawałek selera
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól,pieprz
suszony majeranek
drobno posiekana natka pietruszki
sok z cytryny lub ocet (niewielka ilość do zakwaszenia barszczu
Czerwony barszczyk z kółeczkami z ciasta ziemniaczanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić,umyć i włożyć do garnka.
2.Warzywa obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa,wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.Następnie zalać zimną wodą (około półtora litra ),i gotować do miękkości.
3.Barszczyk przyprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem,dodać natkę pietruszki,oraz zakwasić sokiem z cytryny lub octem.
4.Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,następnie odcedzić ,przestudzić,zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
5.Do ziemniaków wbić jajka ,dodać obie mąki i zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy.
6.Ciasto wałkować i wykrawać kółeczka za pomocą literatki.
7.Następnie gotować partiami w osolonej wodzie z olejem 3-4 minut od wypłynięcia.Ugotowane kółeczka odcedzić.
8.Na talerze nakładać porcje kółeczek i zalewać barszczykiem.
Komentarze