Czerwony barszczyk

0 (0 ocen)

nie ma to jak domowy barszczyk ......

Składniki:

  • * 1,5 kg buraków
    * kości na wywar
    * 2 marchewki
    * 1 pietruszka
    * mały kawałek selera
    * 6 grzybków suszonych
    * majeranek
    * 4 ząbki czosnku
    * ocet
    * cukier
    * pieprz
    * sól
    * maggi

Czerwony barszczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z kości i warzyw gotujemy wywar. Dodajemy grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i troszkę majeranku i jeszcze chwilę gotujemy.
  • 2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki wkładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i zagotowujemy.
  • 3. Wywar przelewamy do większego garnka lub gotujemy po prostu go w ilości 1/2 objętości naczynia.
  • 4. Do tego wywaru przez durszlak lub sito przelewamy buraczaną wodę powstałą w wyniku zagotowania buraków. Barszczu już nie gotujemy, dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i maggi. w gotowanym w ten sposób barszczy nie pływają nam buraki i mamy tylko dużą ilość czystego barszczyku.

Porady

Tarte buraki są do wyrzucenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy