Czerwony barszcz

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Buraczki ćwikłowe to jedno z moich ulubionych warzyw. Mogę je spożywać pod każdą postacią, jednak czerwony barszcz bije wszystkie buraczkowe potrawy. Obojętnie czy jest to barszcz czysty czy zabielany czy też ukraiński. Każdy z nich smakuje wyśmienicie :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 dorodne buraki
    -pietruszka
    -seler
    -duża cebula
    -zielona część pora
    -4 ziemniaki średniej wielkości
    -ok. 1,5 l bulionu lub wywaru z wędzonki
    -cztery ziarna ziela angielskiego
    -cztery liście laurowe
    -1 łyżka cukru
    -1 - 2 łyżki octu spirytusowego lub soku z cytryny
    -dwa ząbki czosnku
    -majeranek
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Czerwony barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy warzywa i przyprawy - oprócz czosnku i majeranku. Zalewamy wodą tyle, aby przykryła warzywa.
    W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 2. Wszystko gotujemy do miękkości. Wyciągamy miękkie warzywa, oprócz ziemniaków, z wywaru. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, dodać do barszczu, por i cebulę odrzucić. Dolać bulion lub wywar z wędzonki. Doprawić cukrem, octem, majerankiem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Doprowadzić do wrzenia, nie zagotowywać.
  • 3. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posypać szczypiorkiem lub ulubioną zieleniną.

Porady

Uwaga: tak ugotowany barszcz ma piękny czerwony kolor, ale gdy zbyt długo stoi na ogniu lub zbyt długo się gotuje traci kolor i smak. Taki barszcz równie dobrze można gotować na wywarze tylko warzywnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować