Czerwony barszcz

  • wyświetlono: 77 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Buraczki ćwikłowe to jedno z moich ulubionych warzyw. Mogę je spożywać pod każdą postacią, jednak czerwony barszcz bije wszystkie buraczkowe potrawy. Obojętnie czy jest to barszcz czysty czy zabielany czy też ukraiński. Każdy z nich smakuje wyśmienicie :)

karczma biesiada pażdziernik 2018
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

-4 dorodne buraki
-pietruszka
-seler
-duża cebula
-zielona część pora
-4 ziemniaki średniej wielkości
-ok. 1,5 l bulionu lub wywaru z wędzonki
-cztery ziarna ziela angielskiego
-cztery liście laurowe
-1 łyżka cukru
-1 - 2 łyżki octu spirytusowego lub soku z cytryny
-dwa ząbki czosnku
-majeranek
-sól
-pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Czerwony barszcz

  • 1. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Dodajemy warzywa i przyprawy - oprócz czosnku i majeranku. Zalewamy wodą tyle, aby przykryła warzywa.
    W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • 2. Wszystko gotujemy do miękkości. Wyciągamy miękkie warzywa, oprócz ziemniaków, z wywaru. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, dodać do barszczu, por i cebulę odrzucić. Dolać bulion lub wywar z wędzonki. Doprawić cukrem, octem, majerankiem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Doprowadzić do wrzenia, nie zagotowywać.
  • 3. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posypać szczypiorkiem lub ulubioną zieleniną.

Porady

Uwaga: tak ugotowany barszcz ma piękny czerwony kolor, ale gdy zbyt długo stoi na ogniu lub zbyt długo się gotuje traci kolor i smak.
Taki barszcz równie dobrze można gotować na wywarze tylko warzywnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadbarszczzupy

Komentarze

Podobne przepisy

barszcz

Dodane przez: Klaudia0318

Barszcz czerwony czysty

To barszcz wigilijny. Podawać...

Barszcz czerwony, jarski

Dodane przez: magmir81

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony, jarski

Barszcz czerwony bez zakwasu

Dodane przez: trzpiotkawkuchni

Barszcz Czerwony bez zakwasu

By podać na wigilii (i nie tylko)...

Barszcz czerwony

Dodane przez: anka1988

Barszcz czerwony

Taki barszczyk + krokiet = wyśmienity...

Barszcz czerwony z uszkami

Dodane przez: kasia_m86

Barszcz czerwony z uszkami

Pyszny, szybki barszcz czerwony...

barszcz

Dodane przez: AnnaKoziel

Barszcz czerwony z fasolą

Lubicie barszcz ukraiński? Ja dziś...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE