Ziemniaczki są idealne z zewnątrz chrupiące i aromatyczne a w środku miękkie. Kolejna zaletą jest to że szybko się je przygotowuje. Mogą być dodatkiem do mięs, ryb czy też można podać je np. z sosem czosnkowym. Polecam.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
8 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Czerwone ziemniaki pieczone w ziołowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki i osuszyć w ręczniku papierowym i przełożyć do miski. Zioła wymieszać z olejem i dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać tak aby zioła z olejem pokryły ziemniaki. Na dużą formę wyłożyć papier a następnie ziemniaki poukładać każdy osobno. Pieczenie ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni po czym ziemniaki odwrócić na drugą stronę i piecz następne 10-15 minut.
Komentarze