Czerwone wianuszki

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Odświeżający i bardzo energetyczny deser - robione lody z owocami. Wychodzi taniej i dużo smaczniej niż kupowane.

  • 10 porcje
  • 720min
  • Łatwy

Składniki

Na lody:
2 szklanki mleka
1, 5 v 2 szklanki cukru
200g śmietany lepiej 18%
zielony melon
Do dekoracji na 1 porcję:
ok. 15 truskawek i pół brzoskwini

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Czerwone wianuszki

  • Czerwone wianuszki1. Z dwóch szklanek mleka i półtorej do dwóch szklanek cukru, robimy mleko zagęszczone domowym sposobem. A więc w dość wysokim garnku gotujemy je na wolnym ogniu około godziny, często mieszając, a tym samym pilnując żeby się nie przypaliło i gęstniało - a jeśli ucieka z garnka - przerwać gotowanie. Po skończeniu gotowania, rozmieszane odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
    Po 3/4 godzinach ubić śmietanę w większej misce. Umyć, obrać, posiekać na kawałeczki i zblendować melon - a powstały koktajl dodać do śmietany. Z garnka dolać też do nich schłodzone mleko zagęszczone i delikatnie, choć energicznie wymieszać łyżką.
    Tak powstałą miksturę przelewamy do większej szklanej miski i wstawiamy do zamrażarki na ok. 8 godzin. (Zrobione rano, będą gotowe do dekoracji wieczorem; zrobione wieczorem będą gotowe do dekoracji rano.)

    Na talerzykach przygotowujemy dekoracyjne wianuszki z truskawek oraz brzoskwini. Na jedną porcję: układamy plastry z połówki brzoskwini wokół ronda talerzyka oraz przekrojone na pół truskawki, na plastrach brzoskwini. Z zamrażarki wyjmujemy lody, które ostrożnie nabieramy małą chochelką i umieszczamy w wianuszku z owoców. Tak ze 3 gałki. Resztę lodów chowamy z powrotem do zamrażarki i wykorzystujemy do następnych deserów - przez około 2 tygodnie czasu jaki przetrwały w zamrażarce - smak ich się nie zmienił. Smacznego!

Porady

Lepiej korzystać ze śmietany 18%, ponieważ z 30% lody wychodzą zbyt tłuste. Lodów powstaje duża miska( ok 2 L. Lepiej mrozić w szklanej. Zamiast zblendowanego melona można dodać soku wyciśniętego z pomarańczy lub dwóch cytryn, ewentualnie jabłek czy czerwonych porzeczek; jak również kilka kropli olejku np. śmietankowego, czy migdałowego. Truskawki do wianuszka dekoracyjnego wybrać duże.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brzoskwiniaśmietana 18lody bez jajekTruskawkowy wianuszekzielony melonenergetyczny deser
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocny wianuszek na bogato

Dodane przez: afrodyta

Wielkanocny wianuszek na bogato.

Wianuszek z kremem do wielkanocnej...

Dodane przez: aliyah24

Wianuszek orzechowo-jabłkowy

Idealne dla tych którzy dbają o...

Czerwony kapturek

Dodane przez: monisia1215

Czerwony kapturek

Smaczne ciasto z dodatkiem czekolady...

Czerwony biszkopt

Dodane przez: PaulaZwo

Czerwony biszkopt z kremem

Ciasto proste w wykonaniu, zadziwia...

Sernik z czerwoną porzeczką.

Dodane przez: Świeca Urszula

Sernik z czerwoną porzeczką

Polecam sernik z czerwoną porzeczką.

Czerwony Kapturek

Dodane przez: aniak4

Czerwony Kapturek

Ciasto to powstało kiedyś z połączenia...