Czerwone placki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tajemniczy składnik, nadający pięknego czerwonego koloru to pieczony burak, którego w ogóle nie czuć. Placuszki są słodkie i pachną wanilią, świetnie nadają się na kolację lub podwieczorek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 70 g płatków owsianych
    2) 60 g mąki pszennej
    3) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4) 2 łyżki miodu
    5) 125 ml mleka
    6) 1 średni upieczony burak
    7) 2 łyżki nasion chia
    8) 3 jajka
    9) aromat waniliowy
    10) szczypta soli
    11) olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Czerwone placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka rozdrabniamy blenderem.
  • 2. Mleko ubijamy z żółtkami. Dodajemy do niego rozdrobnionego buraka i chwilę miksujemy.
  • 3. Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do nich proszek do pieczenia, mąkę, mleko z żółtkami i burakiem, nasiona chia, aromat waniliowy i miód i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy na pół godziny.
  • 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta na placki i delikatnie wszystko mieszamy.
  • 5. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem łyżką formujemy placki i smażymy je z dwóch stron.

Porady

Placki możemy podać z bakaliami karmelizowanymi w miodzie. Kilka łyżek orzechów, migdałów i rodzynek prażymy kilka chwil na suchej patelni, następnie dodajemy 2-3 łyżki miodu i chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając aż miód się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować