Czerwone kopytka z wędzonym pstrągiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Czy ktoś się oprze ślicznym, czerwonym kluseczkom? ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na kluski:

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    100 g mąki ziemniaczanej
    100 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    Dodatkowo:

    1 duży, wędzony pstrąg
    garść pomidorków koktajlowych
    łyżeczka oleju sezamowego
    2 łyżki sezamu
    pęczek bazylii
    200 g obranego bobu
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Czerwone kopytka z wędzonym pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy duży garnek z osoloną wodą.

    Ugotowane w mundurkach ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przesiane oba rodzaje mąk, sól, jajko oraz przecier pomidorowy. Zagniatamy jednolite ciasto.

    Dzielimy je na pięć części i każdą część rolujemy dłońmi na stolnicy aż będzie ładnym, długim, jednolitym wałeczkiem (około 1,5 - 2 cm).

    Następnie kroimy pod skosem w centymetrowych odstępach.
    Kopytka przekładamy na osobną stolnicę.

    Pstrąga obieramy ze skóry i ości, mięso ryby doprawiamy olejem sezamowym oraz czosnkiem niedźwiedzim.

    Kluski gotujemy do wypłynięcia.

    Podajemy z rybą, pomidorkami, bobem, prażonym na suchej patelni sezamem oraz świeżą bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy