Czerwone bezy

2 (1 ocen)

  • 3 godz.

na walentynki

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 białka
    100 g cukru pudru
    łyżeczka soku z cytryny
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka barwnika czerwonego albo fioletowego
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Czerwone bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianą.
    Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
    Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
    Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
    Dodać barwnik (jeśli dodamy fioletowy beziki wyjdą ciemno-różowe) i tylko przez chwilę miksować - do niejednolitego wymieszania.
    Przełożyć masę do worka dekoracyjnego lub szprycy z tylką gwiazdką i wyciskać bezy na papier do pieczenia, na kształt stożków.
    Włożyć bezy do nagrzanego piekarnika do 140 st.C. i piec (suszyć) przy uchylonym piekarniku przez 30 minut.
    Jeśli bezy będą lekko brązowieć w trakcie pieczenia to przykryć je od góry np. papierem do pieczenia.
    Po 30 minutach wyłączyć piekarnik, ale bezy dalej trzymać w piekarniku jeszcze przez min. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować