Czerwona zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek i połowę imbiru drobno posiekać. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać drobno posiekane chilii, kurkumę, sól i pieprz
2.Soczewicę wypłukać dokładnie i wrzucić na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka
3.Kurczaka oczyścić, pokroić w paski. Krótko przesmażyć i dołożyć do garnka
4.Wszystko zalać wodą. Od razy dołożyć pokrojoną w paski marchewkę, pomidory z puszki, skórkę z cytryny. Pozostały imbir pokroić w cienkie słupki i również od razu wrzucić do garnka
5.Dodać mleko kokosowe. Gotować ok 10 min
6.Gotować ok 10-15 min aż soczewica zmięknie
7.Na koniec dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
8.Przed podaniem dodać poszatkowaną pietruszkę
Porady
Ilość mleka kokosowego można zwiększyć w zależności od preferencji
Komentarze