czerwona zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

rozgrzewająca zupa idealna na jesienne chłody. Rozgrzewa i syci

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
    pojedynczy filet z kurczaka
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbek czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów (puszka 400 g)
    sok z połówki cyt
    5 cm korzenia imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    sól
    2 cm chili
    1 łyżeczka pieprzu
    1 puszka mleczka kokosowego (200ml)
    3-4 szklanki wody
    Pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czerwona zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i połowę imbiru drobno posiekać. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać drobno posiekane chilii, kurkumę, sól i pieprz
  • 2. Soczewicę wypłukać dokładnie i wrzucić na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka
  • 3. Kurczaka oczyścić, pokroić w paski. Krótko przesmażyć i dołożyć do garnka
  • 4. Wszystko zalać wodą. Od razy dołożyć pokrojoną w paski marchewkę, pomidory z puszki, skórkę z cytryny. Pozostały imbir pokroić w cienkie słupki i również od razu wrzucić do garnka
  • 5. Dodać mleko kokosowe. Gotować ok 10 min
  • 6. Gotować ok 10-15 min aż soczewica zmięknie
  • 7. Na koniec dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • 8. Przed podaniem dodać poszatkowaną pietruszkę

Porady

Ilość mleka kokosowego można zwiększyć w zależności od preferencji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować