Czerwona tilapia z grilla z czerwonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z tilapii usunąć oczy używając małego nożyka, bardzo dobrze wypłukać ryby pod bieżącą, zimną wodą, a następnie osuszyć.
2. Wykonać trzy ukośne nacięcia na skórze z obu stron każdej ryby. W nacięciach umieścić plasterki czosnku, skropić ryby sokiem z 1/2 cytryny, natrzeć solą, pieprzem, obłożyć gałązkami tymianku.3. Rybę umieścić w głębszej misce, skropić olejem, lub oliwą (1 łyżka). Odstawić pod przykryciem na minimum 2 h do lodówki (można marynować całą noc).
2.4. Grill elektryczny lub patelnię grillową rozgrzać (rozgrzałam grilla na najwyższą moc grzania). Ryby owinąć kawałkiem papieru do pieczenia. Grillować w papierze po 10 minut z obu stron. Duże okazy grillować po 2 min dłużej z każdej strony.
3.5. Marchew obrać, pokroić w długie ukośne plastry a następnie w zapałki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Na patelni/w woku* w pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa, dusić ok. 15 minut, podlewając odrobiną wody, 1-2 razy przemieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
4.6. Rybę podawać posypaną natką, z mieszanką czerwonych warzyw, sałatami i ćwiartką cytryny. Idealnie sprawdzą się też pieczone ziemniaczki.
Komentarze